Tryggt med hemförsäkring

Visste du att en hemförsäkring bara kostar några kronor om dagen? Och att den ger ett starkt grundskydd om olyckan skulle vara framme? Tibrobyggen har tagit hjälp av försäkringsexperten Dag Wennlund för att reda ut begreppen.

De allra flesta hushåll i Sverige har hemförsäkring. Men det finns också de som väljer att avstå eller som helt enkelt inte känner till att det finns.

En del som bor i hyresrätt tror också att det enbart är villaägare som behöver försäkra sitt hem, men så är det inte. Det blev tydligt vid den stora branden i Södra Ryd i Skövde i vintras. Tyvärr fick branden svåra konsekvenser för hyresgäster som stod utan hemförsäkring.

– Många tror att en hemförsäkring enbart ger ersättning för ens ägodelar. Men försäkringen gäller faktiskt för dig själv också, säger Dag Wennlund, privatmarknadschef på Länsförsäkringar Skaraborg.

De exakta villkoren kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag och som hyresgäst väljer du själv vilket bolag du vill anlita. Dessa delar ingår dock i de flesta hemförsäkringar:

Ansvarsskydd. Om du skulle orsaka en skada på någon annans egendom, exempelvis genom brand, vattenskada eller liknande, får du hjälp av försäkringen med att betala skadestånd. Utan försäkring blir du tvungen att betala allt själv. Det kan handla om mycket stora belopp om man har otur.

Rättsskydd. Om du skulle hamna i en tvist som leder till rättegång kan det bli dyrt att anlita advokat eller liknande. Försäkringen hjälper dig med sådana kostnader.

Överfallsskydd. Om du skulle råka ut för någon form av överfall kan du få kompensation för eventuella skador.

Identitetsstöld. Om någon kapar din identitet får du ekonomisk hjälp att lösa situationen.

Reseskydd. Om du reser utomlands och blir sjuk kan det bli väldigt dyrt med sjukvård och inte minst sjuktransport hem till Sverige. Hemförsäkringen täcker i många fall sådana kostnader.

Enligt Dag Wennlund kan man räkna med ungefär 100 kronor i månaden för en hemförsäkring till ett hushåll i hyreslägenhet. Det blir ungefär tre kronor om dagen utslaget över hela året – en ganska liten kostnad sett till det breda skydd som försäkringen ger.

– Jag råder alla som saknar hemförsäkring att ta kontakt med ett försäkringsbolag och teckna en försäkring utifrån sina behov, säger han.

Välkommen till Tibrobyggens webb!

Vi ser att du använder Internet Explorer som webbläsare, Tibrobyggens webb kräver en modern webbläsare för att se ut och fungera på ett bra sätt. Vi rekommenderar därför att du använder en nyare webbläsare när du besöker oss.

Observera att om du väljer att fortsätta med Internet Explorer kommer innehållet på sidorna inte visas som det är tänkt, det går dock att tillgodogöra sig informationen ändå.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Tibrobyggens webb. Om cookies på tibrobyggen.se