Bra att veta

Autogiro

Med autogiro dras hyran automatiskt från ditt konto varje månad. Teckna autogiro genom att fylla i vår autogiroblankett och lämna i vår bobutik på Centrumgatan 13. Du kan hämta blanketten i bobutiken eller skriva ut en egen blankett här. Blanketten är i PDF-form och kan fyllas i direkt på datorn. Du kan också teckna autogiro via din internetbank.

Ladda ner autogiroblankett

Balkonger

Din och andras balkonger är en plats för trevnad och avkoppling.
Tänk på att placera blommor innanför balkongräcket och att inte låta blomvatten rinna ned på din grannes balkong.

Tänk också på att det är förbjudet att skaka sängkläder, mattor eller liknande från balkongen. Damm och smuts riskerar att blåsa in till grannen. Av säkerhetsskäl är det inte heller tillåtet att grilla på din balkong. Cigarettrökning på balkongen undanbedes.

Bilkörning

För din och andras säkerhet är bilkörning i våra bostadsområden endast tillåten vid sjuktransporter, flytt och liknande. Om du måste köra in på gården – tänk på barn, planteringar etc och kör mycket sakta.

Brandskydd

För din och andras säkerhet ingår brandvarnare i hyran. Testa batteriet med jämna mellanrum.

Det finns mycket du kan göra för att minska brandrisken i din bostad:

• Lämna aldrig tända stearinljus obevakade.
• Rök inte i sängen.
• Lämna aldrig spisen obevakad med plattan på.
• Anslut dina elapparater till timer och/eller stäng av dem helt när de inte används.

Bredband, tv och telefoni

Fiber (fast lina) finns framdraget till alla områden. Telia är leverantör till våra områden i Tibro centralort. För att använda anslutningen krävs eget abonnemang. För kundtjänst ring 020-755 766. För support, gå in på www.telia.se eller ring 020-240 250. Vårt område i Fagersanna har fiber från Tibro Energi. För felanmälan/support gå in på www.tibroenergi.se eller ring 0504-44 04 00.

Cyklar

Cyklar ska placeras på avsedd plats. Cykelställ och cykelskydd finns i alla områden. En gång per år städar Tibrobyggen bort gamla och trasiga cyklar. I god tid inför städningen uppmanas alla hyresgäster att märka sina cyklar. Omärkta cyklar slängs.

I Skattegården finns cykelgarage. Den som vill ha tillgång till garaget får låna en nyckel från kontoret, mot en depositionsavgift på 300 kronor. Avgiften betalas tillbaka när nyckeln återlämnas.

Felanmälan

Från och med den 1 februari 2022 har Tibrobyggen nytt system för felanmälan. Fel eller skada som uppstår i din lägenhet anmäler du i första hand via vårt kontaktformulär.

OBS: Vid akuta fel, ring 0504-61 000. Efter ordinarie arbetstid hanteras samtalet av Securitas.

Läs om fler sätt att felanmäla här.

Garage

I många av våra bostadsområden finns garageplatser att hyra. På vår hemsida kan du anmäla intresse för att hyra garageplats. Gå in på Sök lägenhet/bilplats och klicka dig vidare. Om du har flest köpoäng av de sökande skickar vi ut kontrakt till dig, utan att ringa först. Du måste därför vara säker på att du vill ha platsen redan när du anmäler ditt intresse.

Hemförsäkring

Som hyresgäst hos Tibrobyggen bör du ha hemförsäkring. Du väljer själv vilket försäkringsbolag du vill anlita. Hemförsäkringen skyddar dig mot kostnader som kan uppstå vid eventuell olycka eller inbrott.

Hyresinbetalning

Hyran betalas i förskott, senast sista vardagen före varje månad. Var vänlig använd vår förtryckta inbetalningsavi när du betalar. Om du loggar in på ditt konto kan du se dina avier digitalt och skriva ut dem. Se även Autogiro.

Hänsyn

Att bo i flerfamiljshus är att bo nära sina grannar. För att alla ska trivas är det viktigt att visa hänsyn och inte störa. Hyresgästen och dennes vänner skall bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten. 25§ i hyreslagen.

Tänk särskilt på följande:

• Visa extra hänsyn under natten, mellan klockan 22.00 och klockan 8.00.
• Respektera de regler som gäller för tvättstuga och andra gemensamma utrymmen.
• Mata inte fåglar i våra områden. Det skräpar ned och drar till sig möss.
• Tänk på ljudnivån när du spelar musik, lyssnar på radio eller ser på tv.
• Förvarna gärna dina grannar om du planerar att ha fest. Dock, det bör vara inom rimliga gränser.
• Om du har husdjur, se till att de inte stör. Rasta inte ditt husdjur inom bostadsområdet. Låt inte ditt djur springa löst. Tänk också på att dina grannar kan vara allergiska eller rädda för ditt husdjur.

Inbrottsskydd

Följ gärna dessa råd för att undvika inbrott och att minimera skadorna om olyckan ändå är framme:
• Lås alltid dörren när du går ut. Se till att fönster och balkong-/altandörrar är stängda. Håll gärna dörren låst även när du är hemma.
• Förvara inte nycklar, pengar eller andra värdesaker i hallen. De blir ett enkelt byte för tjuven, som kan smyga in ljudlöst och hämta sakerna på bara några sekunder.
• Skaffa ett rejält hänglås till ditt förråd. Förvara inga värdefulla eller stöldbegärliga saker i förrådet.

Lägenheten

När du hyr en lägenhet skall du väl vårda lägenheten och är skyldig att ersätta all skada som uppkommer genom vårdslöshet eller försummelse. Den som hyr ansvarar också för den som är besökare i lägenheten. 24§ i hyreslagen. Här är det extra viktigt att veta om att MAN FÅR INTE GÖRA HÅL I VÄGGARNA PÅ TOALETTER OCH I BADRUM!
Har du många tavlor som du sätter upp kan du bli ersättningsskyldig för omtapetsering eller målning av väggen.

Lägenhetsnummer

Alla våra lägenheter har två olika nummer: Ett som vi på Tibrobyggen använder och ett som finns i Boverkets register. Lär dig gärna båda två. I kontakten med Tibrobyggen behöver du förstås veta ”vårt” nummer. Det hittar du på din dörr. Om du exempelvis behöver kalla på räddningstjänst är det bra att också kunna Boverkets fyrsiffriga nummer. Det hittar du på din hyresavi.

Nycklar

Alla nycklar är värdehandlingar – tappa inte bort dem! Det är viktigt att du kan lämna över alla nycklar till oss den dag du flyttar. Om du behöver fler nycklar än dem du fått beställer du det på vårt kontor.

Ohyra

Kontakta Anticimex direkt på 075-2451000 om du upptäcker småkryp i din lägenhet. Det kan vara pälsängrar, mjölbaggar, silverfiskar eller andra skadeinsekter. Anticimex bekämpar ohyran omedelbart och hindrar på så sätt att den får fäste i din lägenhet och/eller sprids till grannar.

Parabol

Det är inte tillåtet att montera parabol utanpå sin balkong eller på väggfasaden. Om du vill ha en parabol måste du därför placera den inom din balkong.

Parkering

I alla av våra bostadsområden finns parkeringsplatser att hyra. På vår hemsida kan du söka och anmäla intresse för att hyra parkeringsplats. Gå in på Sök lägenhet/bilplats och klicka dig vidare. Om du har flest köpoäng av de sökande skickar vi ut kontrakt till dig, utan att ringa först. Du måste därför vara säker på att du vill ha platsen redan när du anmäler ditt intresse.

Tänk på att besöksparkeringen är till för dina och dina grannars gäster – inte för permanentboende. Har du besök fler timmar än 4 finns det långtidsparkering vid Tibrobusstation och grusplanen mitt emot bensinstationen. Parkering avsedd för hantverkare får inte användas. Tibrobyggen samarbetar med Securitas som ger felparkerare en p-bot. Om någon tagit din parkering ringer du Securitas och anmäler detta. 0771 76 70 00.

Sopor och avfall

Alla privatpersoner ska sortera sina sopor. Att sopsortera är också ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö. Vi har på de flesta områden återvinning av det mesta. Dock inte avfall som gamla soffor och tv-apparater. Sådant sorterat avfall lämnar du på återvinningsstation som finns på Rydsgatan 9. Det hushållsavfall som inte kan sorteras lägger du i en hållbar påse som knyts ihop och kastas i de vanliga soporna. Matavfallet skall i lägenheten läggas i den bruna papperspåsen som finns där du kastar sopor. I denna påse får ENDAST finnas MAT! När du sen kastar påsen i matåtervinningen FÅR DET ABSOLUT INTE FINNAS NÅGON PLAST RUNT PÅSEN! Om du vill bära ditt matavfall i en plastpåse till återvinningen kan du göra det. men ta då bort plasten innan du kaster i matavfallet. plasten lägger du i brännbart eller i plast återvinningen.  Har du kemikalier ska det återvinnas på återvinningsstation som finns på Rydsgatan 9. Mediciner och läkemedel skall återlämnas till apotek. Läs mer på www.avfallskaraborg.se/Atervinningscentral/Tibro/

Synpunkter

Om det uppstår frågor eller problem, hör gärna av dig till oss på Tibrobyggen! Det vi känner till har vi också möjlighet att lösa/förklara.

Trapphus

För din och andras säkerhet får cyklar, barnvagnar, pulkor eller andra föremål absolut inte placeras i trapphusen. De utgör en stor brandrisk och är dessutom i vägen vid utryckning från ambulans/räddningspersonal eller vid utrymning. Tomma trapphus underlättar dessutom städningen.

Tvättstuga

Som hyresgäst har du tillgång till gemensam tvättstuga i ditt område. Du bokar tid genom att använda en bokningscylinder med ditt lägenhetsnummer. Cylindern får du när du flyttar in.

Tänk på att respektera områdets tvättider. Tiderna finns på anslag i din tvättstuga. Strömmen stängs av efter sista passet varje dag. Städa tvättstugan noga innan du lämnar över till nästa hyresgäst. Lämna den i samma skick som du önskar finna den!

Tvättstugan är enbart till för områdets hyresgäster och bara för hyresgästers egen tvätt. Tvättcylindern ska sitta kvar på rätt tvättpass tills du har städat och lämnar tvättstugan. Mattor får inte tvättas i vanliga tvättmaskiner. Inte heller BH med bågar. Felaktig användning av maskinerna kan leda till att du blir skadeståndsskyldig för skador som uppstår. Det är olämpligt att låta sina barn använda tvättstugan utan hjälp av vuxen.

I ett par områden sker bokningen istället med en så kallad tag. Den får du av oss när du flyttar in. I detta system kan vi gå in och se när tvättstugan har använts och av vem.

Räddningstjänsten informerar om krisberedskap

DIN KRISBEREDSKAP, 72 TIMMAR

Vid en kris ligger ett stort ansvar för vår säkerhet på samhället, men även den enskilde medborgaren har ett ansvar för sin egen säkerhet och för att skydda sig själv och sin egendom. Detta gäller vid alla typer av olyckor, stora kriser som små vardagsolyckor.

Vid en kris räcker inte samhällets resurser till alla medborgare utan de som inte har möjlighet att ta hand om sig själva kommer att prioriteras. Det är därför viktigt att du tar ditt samhällsansvar och skapar förutsättningar för att du och din familj ska klara er utan hjälp från samhället i upp till 72 timmar (3 dygn).

Nedan följer en checklista för vad du bör se till att ha tillgång till inför en kris.

Vatten i dunkar som täcker behovet på 2-3 liter per dag och person,
Mat som klarar rumstemperatur, har lång hållbarhet och är lätt att tillaga,
Matlagningsutrustning som exempelvis campingkök med bränsle,
Ficklampa med extra batterier eller som laddas med vev,
Ljuskälla som t.ex. fotogenlampa eller stearinljus , värmeljus och tändstickor,
Värmekälla som extra element eller värmare och varma kläder och filtar,
Radio som kan drivas av batterier och tillhörande batterier eller radio med vev eller solceller,
Telefonlista med viktiga telefonnummer till anhöriga/bekanta, räddningstjänsten, kommunen, osv.
Mobiltelefon med solcellsladdare eller vevladdare,
Husapotek med det viktigaste för dig och din familj,
Hygienartiklar som fungerar utan vatten, t.ex. tvättlappar.
Kontanter
Text hämtad från www.rtos.se Räddningstjänsten Östra Skaraborgs hemsida.

Välkommen till Tibrobyggens webb!

Vi ser att du använder Internet Explorer som webbläsare, Tibrobyggens webb kräver en modern webbläsare för att se ut och fungera på ett bra sätt. Vi rekommenderar därför att du använder en nyare webbläsare när du besöker oss.

Observera att om du väljer att fortsätta med Internet Explorer kommer innehållet på sidorna inte visas som det är tänkt, det går dock att tillgodogöra sig informationen ändå.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Tibrobyggens webb. Om cookies på tibrobyggen.se