Historiska konstverk i Örnen

Historiska konstverk i Örnen

En gång i tiden var kvarteret Örnen med omnejd fyllt av möbelsnickerier och fanerfabriker. Nu ligger Tibrobyggens nyaste bostadshus här. Men områdets historia lever vidare – tack vare byggnadernas specialtillverkade konstverk.

Två toppmoderna femvåningshus med totalt 38 ljusa och välutrustade lägenheter. Så ser kvarteret Örnen ut idag. Men mångåriga Tibrobor minns säkert fortfarande området som en plats där många av ortens snickeriföretag samlades.

För att hedra minnet av Tibro som möbelcentrum och samtidigt smycka de nya byggnaderna med något meningsfullt, väcktes idén att skapa konstverk i trä. Den lokale konstnären Johan Karlsson anlitades och även Carl-Axel Jonsson, som driver Tibros enda kvarvarande fanerföretag, engagerades i projektet.

– Det var ett väldigt intressant uppdrag – och roligt att kunna knyta ihop konst, hantverk och lokal historia på det här sättet, säger konstnären.

Resultatet blev två rektangulära tavlor i husens trappuppgångar. Och det är inte vilka tavlor som helst. Konstverken är nämligen formade av ett stort antal olika faner – faktiskt av de allra flesta träslag som har använts i Tibros träindustri de senaste 100 åren. Varje tavla rymmer dessutom en faktura från faner- och trävarugrossisten Edberg & Sandberg.

Att materialet kunde bli så komplett är Carl-Axels förtjänst. I familjeföretaget Jonssons Faner AB finns nämligen Carl-Axels pappa Erik Jonssons gamla fanerlager kvar. Här finns träslag som inte använts på många år och som idag är mycket svåra att få tag i.

– Innan farsan gick bort gick vi igenom alla träslag och skrev på vad som var vad. Det hade vi nytta av i det här projektet, säger Carl-Axel.

Efter många vändor och mycket samarbete stod kreationerna klara. I januari 2019 invigdes konstverken och sedan dess pryder de alltså sin plats i de toppmoderna byggnaderna.

– Vi är den sista generationen som kan berätta om Tibros storhetstid som möbelcentrum, säger Johan och Carl-Axel tillägger:

– För mig är det ett fint sätt att hedra min far och alla andra som arbetade i kvarteret och i möbelbranschen på den tiden. De hade nog tyckt om idén.


Karl-Axel Jonsson har arbetat i och drivit familjeföretaget Jonssons Faner sedan han slutade nionde klass. Han har många minnen och historier bevarade som rör Tibro som möbelcentrum. Carl-Axel har skrivit en text om de svunna tiderna. Texten finns att läsa här.

Minnen från en svunnen tid


Här kan du se vilka träslag som ingår i Örnens båda konstverk.

Ritning träslagenHär har Carl-Axel Jonsson samlat information om samtliga träslag och vilka i Tibro som använde dem.

Information träslagHär finns konstnären Johan Karlssons berättelse om konstverket.

Konstnärens berättelse

Välkommen till Tibrobyggens webb!

Vi ser att du använder Internet Explorer som webbläsare, Tibrobyggens webb kräver en modern webbläsare för att se ut och fungera på ett bra sätt. Vi rekommenderar därför att du använder en nyare webbläsare när du besöker oss.

Observera att om du väljer att fortsätta med Internet Explorer kommer innehållet på sidorna inte visas som det är tänkt, det går dock att tillgodogöra sig informationen ändå.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Tibrobyggens webb. Om cookies på tibrobyggen.se